Kwekerij

Op onze kwekerij van ruim 50.000m2 kweken we diverse coniferen, kerstbomen, taxussen en wintergroene heesters als laurier. De planten worden onder andere gekweekt voor particulier gebruik maar ook voor andere hoveniers en de groothandel in de groene sector. Wij beginnen met kleine stekken en kweken deze eerst op in een pot of in de vollegrond. Zodra deze groter zijn, worden ze op de kwekerij in de volle grond uitgeplant om daar te groeien tot een volwaardige tuinplant of kerstboom.

Wist u dat een mooie eigen gekweekte Nordmann spar van zo’n 2 meter hoog hier al ruim 10 jaar over gedaan heeft?

Bij kerstbomen en coniferen schaffen we twee jarige plantjes aan. Dit zijn plantjes van zo’n 10 centimeter. We plaatsen deze in een pot of een zogenaamd kweekbed waar ze vervolgens weer twee jaar doorgroeien tot een lengte van 20 tot 40 centimeter. De groei is onder meer afhankelijk van het soort plant. Ondertussen zijn de planten dan al 4 jaar oud. Deze 4-jarige planten planten we uit op de kwekerij. Hier blijven ze staan tot ze hun levensdoel gaan waarmaken, stralen als kerstboom of conifeer. Zoals gezegd, een Nordmann spar van circa 2 meter is dan al 10 tot 12 jaar oud Een fijnspar of Servische spar van die lengte is dan zo’n 8 jaar oud en een gemiddelde conifeer ook al snel 7 jaar.

Na het uitplanten van de 4-jarige planten kunnen we niet achteroverleunen tot de bomen groot genoeg zijn om te rooien. Meerdere keren per jaar moeten we het onkruid om de bomen verwijderen. Dat betekent al snel 30 tot 40 keer per levenscyclus.

Verder worden de bomen jaarlijks gesnoeid om de vorm te optimaliseren en niet te vergeten, de bomen krijgen jaarlijks een uitgebalanceerd dieet gebaseerd op uitgebreid bodemonderzoek. Het belangrijkste naast voeding is water. Zeker tijdens droge zomers is het veel werk om de kwekerij tijdig en voldoende te beregenen.

Alles bij elkaar is de kwekerij voor ons ook een serieuze en arbeidsintensieve tak van sport.